07. listopada, 2022.

NA ŠIROKOM BRIJEGU OBILJEŽENA 63. OBLJETNICA MUČENIČKE SMRTI HERCEGOVAČKIH FRATARA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 8. veljače 2008. (MIRIAM) – U četvrtak 7. veljače 2008. na Širokom Brijegu je obilježena obljetnica mučeničke smrti hercegovačkih fratara. Na taj dan, prije 63 godine, partizani su ubili dvanaestoricu naših fratara, sve koji su se zatekli u samostanu. Zato se ovaj dan uzima kao viktimološki spomen – dan Hercegovačke franjevačke provincije kada se sjećamo i molimo za svih 66 pobijenih fratara u i nakon Drugog svjetskog rata, te za sve žrtve ratova i poraća u našem narodu.

Kao i svake godine, svećenici i vjernici su se u 16.00 okupili oko skloništa, podno briješke crkve, u kojem su fratri ubijeni. Tu su zapaljene svijeće i izmoljene molitve za pokojne, uz pjesmu i kratki recital brijeških framaša. Nakon toga, uz molitvu žalosnih otajstava krunice, procesija se uputila u crkvu, na »grob mučenika«, kako ga narod naziva i na tom mjestu rado moli. Tu su framaši nastavili svoj recital navodeći imena svih pobijenih fratara, a na istom mjestu je prigodnu riječ izrekao i gvardijan fra Branimir Musa. Zatim je uslijedilo euharistijsko slavlje koje je predvodio provincijal fra Ivan Sesar uz koncelebraciju fra Josipa Sopte, zadarskog provincijala, fra Miljenka Stojića, vicepostulatora Postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, svih gvardijana naše Provincije i još oko 50 svećenika. Provincijal je u propovijedi istaknuo: »Na ovim se prostorima desetljećima povijest pokušavala brisati i istina spaljivati. Mi smo danas tu da pred licem Božjim tražimo istinu, ali i da odamo dužnu počast onima koji su svoje živote dali za krst časni i slobodu zlatnu.«

Misnom slavlju nazočili su i novaci i postulanti sa svojm odgojiteljima, mnoštvo časnih sestara te briješki i narod iz okolnih župa koji je do kraja ispunio samostansku crkvu. Na kraju sv. mise riječi pozdrava i zahvale svima koji su došli na Široki Brijeg i koji su na bilo koji način pripomogli obilježavanju ovog događaja uputio je gvardijan fra Branimir Musa.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x