21. travnja, 2024.

MOLITVENI SPOMEN ZA ŽRTVE POKOLJA U KRNJEUŠI

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Krnjeuša, 9. kolovoza 2023. (Lucijana Kožul) – Kako izvješćuje IKA, jučer je, 8. kolovoza, na katoličkom groblju u Krnjeuši održan godišnji molitveni spomen za ubijenog župnika vlč. Krešimira Barišića i njegove župljane koji su ubijeni u pokolju 9. i 10. kolovoza 1941. Sv. misu predvodio je banjolučki biskup mons. Franjo Komarica, u zajedništvu s upraviteljem ugasle župe Krnjeuša i drvarsko-petrovačkim župnikom don Davorom Klečinom te s još četvoricom svećenika.

Tih dana u kolovozu 1941. ubijeno je 278 Hrvata katolika, mahom civila – djece, žena i staraca. Uz vlč. Krešimira Barišića, ubijena su i trojica mladih sjemeništaraca koji su tih dana bili kod njega na ljetnom odmoru. Svi su izmasakrirani i bačeni u goruću župnu crkvu. Župa Krnjeuša je u četničko-partizanskom ustanku 9. i 10. kolovoza 1941. u potpunosti uništena tako da danas nema nikakva vidljiva traga njezina postojanja, osim devastiranog groblja »Križ« koje je uređeno i ograđeno prošlih godina. Po svršetku Drugoga svj. rata preživjelim vjernicima župe Krnjeuša tadašnje jugokomunističke vlasti nisu dopustile povratak na rodna ognjišta, a njihova imovina je u međuvremenu dobila nove vlasnike.

Na početku spomen-čina nazočnima se obratio župnik Klečina koji je podsjetio na mučeničku smrt župnika Barišića i stradanje ogromnog broja župljana Krnjeuše. Između ostaloga je podsjetio da je prošle godine – najviše zalaganjem hercegovačkog franjevca vicepostulatora kauze pobijenih hercegovačkih franjevaca fra Miljenka Miće Stojića i ostalih članova Udruge »Mir« international iz Mostara – na Memorijalnom centru Groblje mira na Bilima iznad Mostara postavljeno 278 bijelih križeva s imenima žrtava pokolja u Krnjeuši.

U svojoj propovijedi biskup Komarica podsjetio je da se grijeh bratoubojstva koji je Kajin počinio nad bratom Abelom ponavlja do naših dana. Posebno se potom osvrnuo na brojna mučeništva prvih kršćana u Rimskom carstvu, ali i na čuvanje molitvenog spomena u Crkvi na sve one koji su ubijeni »in odium fidei«, tj. iz mržnje na njihovu vjeru u Krista i njihovo evanđelje koje su ispovijedali i kojeg su se držali. Prema biskupovim riječima, oduvijek je ovozemaljska (putujuća ili vojujuća) Crkva bila tijesno povezana s preminulim članovima Crkve, posebno s mučenicima koji su članovi proslavljene Crkve na nebu.

Na kraju misnog slavlja biskup je izmolio pred spomen-križem molitvu za pokojne za župnika Barišića, sjemeništarce i sve postradale župljane Krnjeuše.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x