30. svibnja, 2024.

MISOM ZA ŽRTVE RATA ZAPOČELO OBILJEŽAVANJE »DANA OPĆINE LJUBUŠKI«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Humac, 10. veljače 2019. (Ana Bubalo / ljportal.com) – Danas, na drugu nedjelju u mjesecu veljači, Ljubušaci su se u sjećanju vratili na vremena koji nas vode na tragične i krvave događaje mučeničke smrti naših pobijenih fratara i svih drugih nevinih žrtava. Tako je večeras u crkvi sv. Ante na Humcu slavljena sv. misa zadušnica za sve pobijene fratre i ostale nevine žrtve ljubuškog kraja. Misno slavlje započelo je procesijom, a misu je predvodio humački gvardijan fra Dario Dodig, u sumisništvu sa župnikom fra Ljubom Kurtovićem, vicepostulatorom postupka mučeništva »fra Leo Petrović i 65 subraće« fra Miljenkom Stojićem te još 15-ak svećenika.

Pred sv. misu zadušnicu u pozdravnim riječima je naglašeno da se ove večeri na poseban način moli za sve žrtve Prvoga svjetskog rata, zatim za one koji su ubijeni u Drugom svjetskom ratu i poraću te Domovinskom ratu, a posebno za sve pokojne svećenike i fratre koji po mjestu rođenja pripadaju humačkom samostanu ili su iz drugih područja u i oko Ljubuškog ubijeni.

Fra Dario je svoju propovijed započeo promišljajući o riječima iz Evanđelja »Ne bojte se« koje se u Bibliji ponavljaju 365 puta, a kažu tumači da se to odnosi za svaki dan u godini, pa su upućene baš nama vjernicima. »Zato bih volio u ovom spomen slavlju da baš ove Isusove riječi podijelimo u našim srcima. Zašto mi se čine važnima ove riječi i ova kratka rečenica? Baš zato što ovo današnje vrijeme život šiba različitim valovima i olujama. Živimo u vremenu kada je sve više duhovnih, psihičkih i društvenih bolesti, kada je čovjek pun straha i bojazni za svoj život, za ono što će biti sutra, kada čovjek ima sve više trauma u životu, kada sve više ima suvremenih bolesti, depresije, nervoze, žurbe i napetosti, nasilja u obitelji, kada čovjek traži izlaz iz životnih poteškoća. Važne su baš ove riječi koje je Isus uputio svojim učenicima i nama ih danas želi reći. Nekako, kao da nam danas i ove žrtve koje spominjemo žele poručiti ne bojte se života, ne bojte se kroz život koračati puni pouzdanja, kao što se nismo ni mi bojali koji smo položili život, prolili svoju krv i koji se nismo bojali i skrivali jer smo imali nutarnju jakost Duha Svetoga«, kazao je fra Dario.

Humački gvardijan je u svojoj propovijedi pročitao jedno od pisama bl. Alojzija Stepinca koje je pisao svećenicima u zatočeništvu u Krašiću, te poručio: »Bl. kardinal Alojzije Stepinac je simbol našega naroda. On je u sebi uključio sve žrtve hrvatskog naroda i u njegovom pismu uočavamo ove Isusove riječi “Ne bojte se”. On se nije dao pokolebati, nije posustao na putu Isusa Krista. Kod njega nema ni trunka obeshrabrenja ni mržnje, ni napadanja nikoga. Iz pisma vidimo da je bio pun Duha Božjega, njegova snaga je Bog i Isus Krist koji ga je podigao i u tome nije posustao. To je poruka dana, u ovoj slici ovih žrtava koji su položili život da bismo mi ovdje mogli slobodno živjeti. Neka ove riječi Isusove uvijek budu nazočne u našem životu i ne bojmo se kročiti zemljom slušajući glas Božji.«

Misno slavlje svojim lijepim pjevanjem uveličao je veliki župni zbor pod ravnanjem prof. Zdenka Vištice.

Prije sv. mise na Trgu Franje Tuđmana na spomen obilježju vijence su položili i zapalili svijeće načelnik općine Nevenko Barbarić, predsjednik Općinskog vijeća Tihomir Kvesić, dopredsjednik Vlade i ministar financija Toni Kraljević i predsjednik Skupštine Ivan Jelčić, a potom i članovi obitelji poginulih te predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz ljubuške općine. Tako je sjećanjem na pobijene hercegovačke fratre i ostale nevine žrtve započeo prvi dan svečanog obilježavanja »Dana općine Ljubuški«.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x