28. rujna, 2022.

MISA ZA ŽRTVE KOMUNISTIČKOG TERORA 1945. U VUKOVARU

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Vukovar, 14. travnja 2009. (IKA) – Varaždinski biskup Josip Mrzljak, rođeni Vukovarac, predvodio je na Uskrsni ponedjeljak, 13. travnja, u crkvi Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru sv. misu u spomen vukovarskih žrtava komunističkog terora 1945. Suslavili su domaći župnik fra Ivica Jagodić, vukovarski gvardijan fra Gordan Propadalo, domaći župni vikar fra Benko Horvat i poglavar franjevačkog samostana u Zemunu fra Marko Kurolt. Na sv. misi su se okupili brojni vjernici, redovnice, rodbina žrtava, predstavnici gradske vlasti.

U Vukovaru se od 2004. na poseban način obnavlja i trajnim čini sjećanje na stotine nevinih žrtava komunističkog terora koji je započeo u Vukovaru 12. travnja 1945., a prisjeća se i vukovarskih žrtava Domovinskog rata. Biskup Mrzljak u propovijedi je govorio o obraćenju, koje znači izići iz svoje sebičnosti i ponizno se pred Bogom priznati grješnicima. Komunistički sustav počivao je na lažima. Ne samo neposredno nakon II. svjetskog rata, nego desetljećima su ljudi morali umirati, davati živote ako bi govorili istinu. Pa i danas se to javno ne govori, ali sada kao da kosti mrtvih počinju progovarati. Gdje se god u našoj domovini zagrebe bagerom, iskaču kosti i istina malo po malo izlazi na svjetlo dana. Zlo komunističkog sustava osudilo je Vijeće Europe, osudio je i Hrvatski sabor, ali u stvarnosti se još uvijek ne želi priznati taj zločin koji se dogodio. To je to obraćenje na koje Crkva uvijek poziva svakog od nas, istaknuo je biskup Mrzljak. Istina o Isusu uskrsnulom potiče kršćane da neprestano istražuju istinu, da se za nju bore bez obzira koliko to nekada bilo teško. Kada govorimo o tim žrtvama, to ne činimo jer se želimo osvećivati. Mi, kršćani, samo želimo reći da je postojalo zlo i da to zlo treba iskorijeniti, da treba tražiti istinu i da se za te žrtve treba moliti i na dostojanstven ih način pokopati.

Nakon popričesne molitve gvardijan Propadalo rekao je kako je među žrtvama komunističkoga terora 1945. bio i otac biskupa Mrzljaka te je zahvalio na misnici koju im je biskup darovao. Potom su u procesiji vjernici predvođeni svećenicima, došli podno zavjetnog križa svim nevinim hrvatskim žrtvama komunističkog terora, postavljenom u parku ispred crkve sv. Filipa i Jakova, a koji je prošle godine, 12. travnja, blagoslovio biskup Mrzljak. Nakon što je domaći župni mješoviti zbor predvođen s. Mirjanom Kesić otpjevao nekoliko uskrsnih pjesama, biskup Mrzljak zapalio je svijeću podno zavjetnog križa i predvodio molitvu nakon koje je bio i završni obred sv. mise.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x