03. prosinca, 2022.

MICHAEL O’BRIEN U MOSTARU: »SVAKODNEVNO SE MOLIM ŠIROKOBRIJEŠKIM MUČENICIMA I KARDINALU ALOJZIJU STEPINCU«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 16. listopada 2012. (M. J. / hrsvijet.net) – Svi oni koji sinoć nisu bili na otvaranju »Tropletovih dana kulture« u Mostaru i poslušali riječi velikog kanadskog pisca Michaela O’Briena upućene hrvatskom narodu puno su propustili, opći je zaključak koji se nametnuo na kraju večeri. Počeli su, naime, »2. Tropletovi dani kulture« koje je otvorio predsjednik Hrvatske kulturne zajednice (HKZ) »Troplet« Miroslav Nikolić. Tom prigodom je istaknuo kako je riječ o manifestaciji koja ima nakanu skrbiti o hrvatskim nacionalnim vrijednostima u tradiciji, kulturi i znanosti, a koja će se vrlo skoro proširiti na sve prostore BiH gdje obitavaju Hrvati.

Mostarsko-duvanjski biskup dr. Ratko Perić prigodnim je riječima, kao uvodničar, govorio o književnom opusu Michaela O’Briena, ističući kako je ovaj pisac, i unatoč tome što je tuđinac, iznimno uspješno proniknuo u tešku i mučeničku povijest hrvatskog naroda, što zorno pokazuje i njegov roman »Otok svijeta«, posebice ističući kako je riječ o djelu koje zaslužuje Nobelovu nagradu. »Kroz lik Josipa Laste, O’Brien je uspješno opisao ratne i poratne zločine jugoslavenskih komunista nad Hrvatima, teror, jednoumlje, progone, ali i kataklizmu Golog otoka, te bijeg u tuđinu, što je bila sudbina namijenjena onima koji su pokušavali razmišljati svojom glavom i nisu prihvaćali partijsko jednoumlje«, kazao je biskup dr. Ratko Perić.
Hrvatski narod ima ulogu sličnu ulozi Isusa Krista
Nazočni su burno pozdravili Michaela O’Briena koji je komentirao mnoge procese u današnjem društvu, ali i svoju vezanost uz hrvatski narod čiju je povijesnu ulogu nazvao posebnom, uspoređujući je, čak, s mučeništvom Isusa Krista. »Svakodnevno se molim Širokobriješkim mučenicima i kardinalu Alojziju Stepincu«, kazao je tom prigodom Michael O’Brien. »Nikada nisam mogao zamisliti da bih mogao napisati priču o sudbini i patnji ovog naroda. Moleći se ispred križa navirala je mašta za roman. Svaki sam dan također išao na svetu misu i tražio pomoć u nadahnuću. Sveti Toma Akvinski negdje je u svom djelu napisao da ako pisac piše priču kojoj je On nadahnuće, Bog će poslati anđela koji će nadahnuti pisca u radu. Tako sam se i ja molio za svog anđela nadahnuća«, pripovjedio je sam autor o načinu kako je djelo nastalo.
Govoreći o razgovorima sa svojim kolegama i prijateljima koji dolaze iz nekadašnjih komunističkih država u srednjoj i istočnoj Europi istakao je kako ga je zapanjila sličnost uvjeta nekadašnjeg života iza »željezne zavjese« i ovoga danas što nazivamo »demokracijom zapadnog tipa«. »Društva su to skrivena iza dijametralno suprotnih maski. Međutim, i jednima i drugima vlada materijalizam u najgorem obliku«, zaključio ja Michael O’Brien.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x