20. lipnja, 2024.

MESIĆ: NEDOSTAJE POTPORA DRŽAVE U SANKCIONIRANJU POVIJESNOG REVIZIONIZMA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Brezovica, 22. lipnja 2009. (Večernji list) – Govoreći posljednji put u svojstvu predsjednika RH na spomeniku prvom partizanskom odredu u šumi Brezovica kraj Siska, u povodu obilježavanja Dana antifašističke borbe, predsjednik Mesić poručio je da žali što sve češće mora ustajati u obranu NOB-a i Josipa Broza Tita, kojeg neki revizionisti povijesti žele provući kroz blato ili barem zastrti svaki spomen na njega.
Mesić je u svom govoru napomenuo kako zavidi predsjednicima Njemačke, Velike Britanije i Francuske, prošlim i budućim, koji ne moraju »voditi borbu s krivotvoriteljima povijesti«, i čije su države jasno raščistile s nacizmom i fašizmom i njihovim naslijeđem, kao i s pokušajima revizionizma, jer »država reagira trenutačno, dosljedno i odlučno«. »Zavidim predsjedniku Francuske i svim budućim predsjednicima, jer nikad ne će biti suočeni s potrebom da De Gaulla brane od optužbe da je bio krvnik francuskog naroda, makar je izvan svake sumnje da su pripadnici pokreta otpora likvidirali kolaboracioniste. Oni žive pomireni s time da se osveta dogodila, nikad ne zaboravljajući što je prethodilo osveti«, rekao je Mesić.
Predsjednik je istaknuo da u Hrvatskoj, nažalost, ne postoji volja da se sankcioniraju povijesni revizionisti, pa i neki visoko pozicionirani dužnosnici koriste sintagme o »djeci partizana« ili »djeci Židova« kako bi diskvalificirali neke organizacije. Dodao je da je usamljen jer mu nedostaje potpora države u najširem smislu, iako zna da »šutljiva većina« dijeli njegove stavove.
Želi nas se natjerati da platimo cijenu što smo prije imali sustav koji se nazivao socijalističkim, makar je s vremenom bio bliži liberalnim sustavima, da platimo cijenu što smo imali autohtoni pokret otpora na kojem je niknuo samosvojni režim, koji je nakon nekoliko godina kopiranja boljševičkog modela krenuo svojim putem, i zbog toga što je na čelu otpora i federalne Jugoslavije stajao Hrvat Josip Broz Tito, naveo je Mesić, dodajući da je ta cijena »pristajanje na povijesnu laž da su kolaboracionisti bili domoljubi koji su tu i tamo počinili neki zločin, a da su pobjednici bili rulja krvožednih ubojica«.
»Ovo nije apologija Jugoslavije, ona je postojala, više je nema niti će je biti, ali jest apologija antifašizma«, rekao je Mesić te dodao da današnja Hrvatska nema veze s »tvorevinom koja je u ratu okaljala hrvatsko ime i koja je odgovorna za besprimjerne zločine«. NDH nije bila izraz povijesnih težnji hrvatskog naroda niti je današnja Hrvatska njen nastavak ili njeno uskrsnuće, ona nije bila ni nezavisna, ni hrvatska, ni država, poručio je Mesić.

Kosor: Ustaški režim bio je režim zla
U ime sulude fašističke ideologije počinjeni su zločini nad nevinima jer su bili drugačiji, a i ustaški režim je bio režim zla u kojem su ubijani drugačiji i drugi, i zato treba ponoviti istinu koja je već toliko puta rečena – da se takvo što više nikad ne smije ponoviti, poručila je dopredsjednica Vlade Jadranka Kosor u Brezovici. Hrvatska vlada osuđuje taj režim i svako koketiranje s nacističkim i fašističkim ideologijama, rekla je Kosor, napominjući da nema cilja koji se može opravdati zločinom.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x