18. travnja, 2024.

MASOVNA GROBNICA DUBRAVA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 10. ožujka 2010. (Damir Šimić / javno.ba) – Sve je spremno za početak iskapanja i premještaja dviju masovnih grobnica, smještenih na lokalitetu Dubrava-Knešpolje, istočno od Širokog Brijega. Rezultat je to zajedničkih aktivnosti Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« i Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća općine Široki Brijeg.

Teško je iz današnje perspektive prosuditi koliko su civila i ratnih zarobljenika organi komunističkog represivnog aparata poubijali na ovom mjestu. Godinama je poznata činjenica da su, po okončanju borbi, partizani uspjeli zarobiti oko 1.400 njemačkih i hrvatskih vojnika, a čelnici tadašnje OZNE tih su dana dali uhititi preko 2.000 Širokobriježana.

Koliko tragičnih ljudskih sudbina skriva masovna grobnica Dubrava teško je kazati. Točan odgovor na ovo pitanje dat će iskapanja koja uskoro trebaju početi.

Prema izjavama živućih očevidaca u ove dvije masovne grobnice pokopano je nekoliko desetaka civila i ratnih zarobljenika, koji su, nakon »obrade« od strane oficira OZNE i KNOJ-a, bili brutalno likvidirani.
Okolnosti stradanja četvorice širokobrijeških franjevaca

Kako neslužbeno doznajemo, vrlo je velika mogućnost da upravo na ovome mjestu budu pronađeni posmrtni ostatci fra Mariofila Sivrića, nekadašnjeg zamjenika gvardijana na Širokom Brijegu.

U vrijeme najžešćih partizanskih napada na samostan i crkvu, 6. i 7. veljače 1945., fra Mariofil Sivrić je, zajedno s nekolicinom subraće franjevaca i učenika gimnazije, pred nesmiljenom vatrom partizanskih topova i zrakoplova utočište potražio u tadašnjoj franjevačkoj mlinici, čiji se ostatci nalaze na sjevernim padinama Širokog Brijega, pored današnje cestovne komunikacije Mostar-Split. Zajedno sa svojom subraćom, fra Mariofil je uhićen 8. veljače. Međutim, nakon uhićenja ovoj se skupini gubi svaki trag.

Nekoliko svjedoka tvrdi kako je, iz za sada nepoznatih razloga, fra Mariofil Sivrić bio izdvojen iz te skupine i, po svemu sudeći, ubijen u Knešpolju, oko 10. veljače 1945. Glavnina ove skupine, u kojoj se nalazio i fra Melhior Prlić, čiji su zemni ostatci pronađeni u Zagvozdu, oficiri KNOJ-a odveli su prema Splitu, i pogubili na nepoznatom mjestu.

Preostali dio članka možete pročitati na stranicama portala ili u pdf obliku.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x