30. svibnja, 2024.

LJUBUŠKI: PORED MASOVNE GROBNICE PRONAĐENA MINSKO-EKSPLOZIVNA SREDSTVA – HOĆE LI ŽUPANIJSKI MUP BITI EVAKUIRAN!?

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Ljubuški, 7. rujna 2011. (M. Jurković / hrsvijet.net) – U središtu Ljubuškog, točnije u neposrednoj blizini sjedišta MUP-a Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH), gdje se još od 20. kolovoza obavljaju aktivnosti na ekshumiranju žrtava partizansko-komunističkog terora, danas su pronađena minsko-eksplozivna sredstva velike razorne moći. Riječ je, naime, o desetak minobacačkih i topničkih projektila te jednoj zrakoplovnoj bombi, koje su ciljano postavljene oko niza masovnih grobnica rasijanih u ovom djelu Ljubuškog. »Namjera onog tko je ove eksplozivne naprave postavio uz tijela ubijenih civila i ratnih zarobljenika bila je više nego očita«, kazali su nam u Povjerenstvu za uređivanje i obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području Općine Ljubuški, koje u suradnji s Vicepostulaturom postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, provodi ove aktivnosti. Sva pronađena ubojna sredstva, kako doznajemo, odnijeli su pripadnici Civilne zaštite iz Mostara.

Međutim, današnji događaj stavlja pod veliki znak pitanja dalji nastavak ekshumiranja. Tihomir Glavaš, pročelnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture Županije Zapadnohercegovačke, pod čijim se stručnim nadzorom obavlja cjelokupan proces ekshumiranja, više je nego odrješit: »Prinuđeni smo obustaviti nastavak planiranih aktivnosti i sačekati dok pirotehničari MUP-a ne iziđu na teren i pretraže čitavo ovo područje. Nisu ugroženi samo životi osoba angažiranih na ekshumiranju, nego i žitelji susjednih zgrada«, kazao je Glavaš. Među najugroženijima su svakako zaposlenici MUP-a Županije Zapadnohercegovačke i osiguravajućeg koncerna AGRAM, čije su zgrade u neposrednoj blizini mjesta gdje su pronađene eksplozivne naprave velike razorne moći.

»Obavijestili smo nadležne u MUP-u i očekujemo njihovu stručnu pomoć u čišćenju terena od eksplozivnih naprava, jer ugroženi su ne samo životi djelatnika koji provode proces ekshumiranja, nego i žitelji Ljubuškog«, kazao nam je Vice Nižić, pročelnik Povjerenstva za uređivanje i obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području Općine Ljubuški.

Inače, na spomenutom lokalitetu do sada su pronađeni posmrtni ostatci sedam osoba. Pretpostavlja se, što potvrđuju i svjedočenja očevidaca, kako je upravo na ovom lokalitetu, tijekom masovnih egzekucija u izvedbi OZN-e, ubijeno i pokopano više od stotinu civila i ratnih zarobljenika.

Na druga dva do sada istražena lokaliteta u općini Ljubuški, ekshumirano je ukupno 47 osoba, od čega na lokalitetu Bare 19, a na lokalitetu Tomića njiva njih 28, od čega su dvojica ubijenih hercegovačkih franjevaca.

Međutim, materijalni dokazi o teškim kaznenim djelima prikupljeni na ovaj način još uvijek nisu rezultirali nikakvim istražnim radnjama, koje su MUP i Tužiteljstvo ŽZH bili dužni pokrenuti po službenoj dužnosti.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x