18. travnja, 2024.

LICEMJERJE HRVATSKOG »ANTIFAŠIZMA«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 9. travnja 2010. (Mira Ivanišević / hakave.org) – Prošao je Uskrs s mnogo ohrabrujućih poruka i pozivom na iskreniji kršćanski život, pun radosti. Moje pisanje neka se ne smatra izrazom netrpeljivosti, već samo izrazom duboke tuge i nepravde.

Političari posjećuju spomen obilježje Jasenovac, medijski dobro popraćeni. Zaboravlja se da mnogi tadašnji političari – sadašnji »antifašisti« nakon 1945. nisu židovskim stradalnicima vratili nekretnine koje su im bile oduzete za vrijeme NDH, niti su preživjeli dobili naknadu za žrtve, već su se u njihove nekretnine useljavali i nepismeni komesari. Nakon 1990. zakone RH su uglavnom kreirali »antifašisti«, pa se i po tim zakonima nasljednicima ili preživjelima nisu vraćale nekretnine. Mnogi su nakon 1990. podnijeli sudovima zahtjeve za povrat pod NDH ili SFRJ oduzetih nekretnina, koji im se godinama nisu rješavali, a za to vrijeme su nekretnine bile prodane drugima. Toliko o današnjoj sućuti.

Groblje u Dobranju
Udruga hrvatske domovinske vojske 1941. – 1945., podružnica Split, na ovaj je Uskrsni ponedjeljak organizirala je posjet-hodočašće u Dobranju. I ovog su me puta pozvali da im se pridružim, jer postali smo prijatelji. Zbog čega u Dobranju? Između 26. i 28. travnja 1944., što pobijenih a što živih, 126 zarobljenih domobrana bilo je bačeno u nepoznatu jamu. Tek nakon 1990. moglo se pomoću speleologa početi tražiti lokaciju i istraživati jame. Mnoge žrtve su identificirane i potječu između ostalog i iz Aržana, Dobranje, Sviba, Vinjana, Imotskog, Slivna, Prološca, Zmijavaca, Hercegovine itd. Tada je bilo još živućih svjedoka tog ratnog zločina. Da, radilo se je naravno o ratnom zločinu, jer NDH je bila priznata država a domobrani redovna vojska. Znalo se je isto tako da su taj zločin izvršile X. brigada XX. divizije i tko su bili njihovi komesari i zapovjednici. Ali tadašnji vladajući političari nisu imali interes da se bar taj, lako dokazivi, zločin razjasni i počinitelji kazne, pa makar i nakon završetka obrambenog rata.

Ostatak članka možete pročitati ili na stranicama portala ili u pdf-u.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x