20. lipnja, 2024.

KRIŽNI PUT »STOPAMA POBIJENIH«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Macelj, 22. ožujka 2015. (IKA) – Križni put Đurmanec – Macelj održan je jučer, u subotu 21. ožujka. Na željezničku postaju u Đurmancu u Hrvatskom Zagorju pristigli su brojni hodočasnici iz Zagreba, Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije. S dostojanstvom i pobožnošću okupili su se da na tom mjestu iskažu svoju zahvalnost i poštovanje prema hrvatskoj mladosti koja je baš s te željezničke postaje u poraće 1945., u svibnju i lipnju, dakle prije gotovo punih 70 godina, vezana žicom natjerana na Križni put, njihov posljednji životni put prema brojnim jamama Maceljskog gorja u koje su ih prethodno ponižene i ubijene bacali jugokomunistički »oslobodioci« vođeni mržnjom.

Križni put okupio je i ove godine brojne hrvatske domoljube koji su »Stopama pobijenih« u skrušenoj molitvi propješačili desetak kilometara puta kojim su prolazili naši ubijeni predci. I ove godine Križni put zajednički su organizirali Župa sv. Jurja iz Đurmanca i Udruga Macelj 1945. Posebno je lijepo bilo vidjeti mladež s upaljenim svijećama i hrvatskim stjegovima iz Župe sv. Jurja, prvopričesnike i krizmanike, pjevače koji su predvodili pjevanje, te vjernike koji su putem hodočasnicima pružali okrjepu i kraći odmor priključujući se sami hodočasničkoj koloni prema Crkvi Muke Isusove na Maclju. Nadahnuti tekst Križnoga puta »Stopama pobijenih« fra Bonaventure Dude i ove godine kroz Muku Spasiteljevu prikazivao je i užas stradanja, suze, krv i smrt hrvatske mladosti na prostorima ovoga najvećeg hrvatskog stratišta u Hrvatskoj u kasno proljeće 1945., na Macelju, o čemu se u javnosti premalo zna ili zapravo ništa ne zna. Uz domaćeg župnika fra Vladu Mustača pobožnost Križnoga puta vodio je i fra Miljenko Stojić iz Hercegovačke franjevačke provincije koji je vicepostulator u postupku mučeništva pobijenih hercegovačkih franjevaca te pokretač Informativnog centra »Mir« Međugorje i Radiopostaje »Mir« Međugorje. Po završetku Križnoga puta predvodio je sv. misno slavlje u Crkvi Muke Isusove na Maclju. U skrušenoj pobožnosti hodočasnici su nakon toga razgledali Spomen sobu Maceljskih mučenika, i u tišini, kako to i pristoji danu koji prethodi Gluhoj nedjelji, uputili se svojim domovima.

Ovom pobožnošću Križnoga puta Udruga Macelj 1945. započinje obilježavanje 70. obljetnice Maceljske tragedije. Predvođena svojim predsjednikom, gosp. dr. Stjepanom Bačićem, nastavlja radom na promicanju istine i poslije smrti svojeg legendarnog predsjednika Stjepana Brajdića, želeći kod hrvatskih ljudi pobuditi pozornost prema ovom zanemarenom dijelu naše povijesti. Maceljska tragedija mora prerasti okvire župe na području koje se ovaj zločin dogodio. U tom smislu predstavnici Udruge Macelj 1945., predvođeni predsjednikom gosp. Bačićem, zadnjih mjeseci učinili su nekoliko značajnih susreta, među kojima i pohod kardinalu Josipu Bozaniću koji je upoznat s aktivnostima kojima Udruga namjerava obilježiti ovogodišnju 70. obljetnicu. Kardinal Bozanić obećao je sudjelovanje Hrvatske biskupske konferencije na sv. misi 7. lipnja na Maclju. Jednako tako i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović upoznata je s djelovanjem Udruge. Upravo se dovršava monografija o Macelju koja bi trebala biti predstavljena uoči 7. lipnja. S predstavnicima Krapinsko-zagorske županije održani su razgovori o prostoru Maceljske gore koja bi trebala kroz Prostorno-plansku dokumentaciju Županije postati Spomen područje Macelj.

Mediji
– LTV

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x