24. veljače, 2024.

KORIZMENI KONCERT USUSRET 75. OBLJETNICI SMAKNUĆA 66 HERCEGOVAČKIH FRATARA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 6. travnja 2019. (Anita Martinac) – Korizmeni koncert »Requiem« W. A. Mozarta, ususret 75. obljetnici smaknuća 66 hercegovačkih franjevaca, održan je sinoć, 5. travnja, u samostanskoj crkvi Sv. Petra i Pavla u Mostaru. Akademski zbor »Pro musica« iz Mostara, koji vodi don Dragan Filipović i koji je najzaslužniji za sinoćnje događanje, uz glazbenu potporu Dubrovačkog simfonijskog orkestra te gostiju iz više država pred prepunom crkvom oduševljenih posjetitelja ostavili su snažan pečat veličanstvenom izvedbom, o čemu je najbolje svjedočio dugi pljesak. A koncert će danas biti ponovljen u Katedrali u Dubrovniku.

Tako su posjetitelji mogli uživati u izvrsnim izvedbama Martine Zadro (HR) – sopran, Dubravke Šeparović Mušović (HR) – alt, Aljaža Farasina (SL) – tenor, Leonarda Jannia (IT) – bas, uz Akademski zbor Pro musica i Dubrovački simfonijski orkestar. Sve je bilo predvođeno preciznim pokretima dirigenta Marca Tarduea (SAD).

Iako je Mozartov životni vijek bio vrlo kratak, iza sebe je ostavio brojna svjetski vrijedna glazbena djela. U Requiemu, za razliku od drugih mnogobrojnih djela, autor potpuno unosi svoje mladenačko srce, radosno, iskreno, smjerno i pokajničko, ali i dostojanstveno! Čas je lirik, čas dramatik, čas melankolik, ali uvijek jasan u frazi, miran u duši, bogat u harmoniji, profinjen na melodiji, misleći na sebe, dok u djelu traži pokoj duše za druge. Summa summarum ovog djela neka bude poruka u riječima koje je izgovorio Mozart pred sami odlazak s ovoga svijeta: »Sjaj jutra pobijedit će noćnu tminu!« Neka bude tako, kaže se u popratnom tekstu programa maestra don Dragana Filipovića.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x