24. veljače, 2024.

KONSTITUIRANO UREDNIČKO VIJEĆE ZA IZRADU MONOGRAFIJE O STRADANJU BROTNJAKA U RATOVIMA I PORAĆIMA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Čitluk, 17. lipnja 2019. (citluk.ba) – Prva sjednica Uredničkog vijeća za izradu monografije stradanja Brotnjaka u svjetskim ratovima, Domovinskom ratu i poraćima održana je danas u Uredu načelnika općine Čitluk. Nakon što je OV Čitluk na svojoj 27. redovitoj sjednici usvojilo odluku o pristupanju izradi i izdavanju monografije stradanja Brotnjaka u svjetskim ratovima, Domovinskom ratu i poraćima načelnik općine Čitluk Marin Radišić, u skladu s odredbama ove odluke, donio je rješenja o imenovanju članova Odbora i članova Uredničkog vijeća za izradu monografije.

U Uredničko vijeće imenovani su: Slaven Markota, fra Miljenko Stojić, fra Kornelije Kordić, Ivica Šarac, Žarko Dugandžić, Andrija Stojić, Mate Miletić, Ivan Sivrić, Ivan Stojić i Marko Antonio Brkić. Na današnjoj sjednici izabrani su još glavni urednik monografije i tajnik Uredničkog vijeća, te su imenovani nositelji projekta i nakladnici. Za glavnog urednika monografije jednoglasno je imenovan Slaven Markota, a za tajnika Uredničkog vijeća Ivan Stojić. Nositelj izrade projekta bit će Općina Čitluk – Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk. Monografija će svjetlo dana ugledati u sunakladništvu Općine Čitluk i Ogranka Matice hrvatske Čitluk.

Sjednici Uredničkog vijeća nazočili su svi članovi, kojima su, kao i cijelom projektu, punu podršku izrazili načelnik općine Čitluk Marin Radišić i predsjednik OV Čitluk Predrag Smoljan.

Svi članovi Uredničkog vijeća složili su se kako sve sudionike u izradi monografije očekuje velik posao kojemu treba pristupiti maksimalno ozbiljno i profesionalno. Uredničko vijeće otvoreno je za suradnju sa svima koji žele doprinijeti u izradi monografije, a uskoro će početi donositi odluke o konturama monografije, i to nakon što predstavnici pojedinih struka sa znanstvenog stajališta iznesu svoje prijedloge. Također u sljedećem razdoblju slijedi sveobuhvatno prikupljanje preostalih podataka po župnim uredima Broćanskog dekanata koji će, uz već prikupljene podatke kroz rad Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta i od ostalih izvora, biti arhivska baza za izradu monografije.

Na sjednici je govoreno i o rokovima za izradu monografije. Raspravljajući o ovoj temi članovi Uredničkog vijeća složili su se kako se još ne može točno odrediti vrijeme izdavanja, ali da se može okvirno govoriti o vremenskom razdoblju od dvije do dvije i pol godine. U ovom vremenskom roku za sve sudionike u izradi monografije bit će najvažnije prikupiti točne podatke o svim stradalnicima s područja općine Čitluk te da ovi podatci nakon prikupljanja budu znanstveno obrađeni i lako razumljivi.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x