18. travnja, 2024.

KOD HUDE JAME 5.000 ŽRTAVA?

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 3. ožujka 2010. (hrt.hr) – Do sada je u masovnoj grobnici kod sela Hude Jame blizu Celja nađeno više od 700 posmrtnih ostataka, ali ih je ondje možda i više od 5.000. Rekao je to slovenski povjesničar Jože Dežman na konferenciji za novinare u povodu 1. obljetnice otkrića ubijenih vojnika i civila u napuštenu rudniku Barbarin rov kod Hude Jame. Dežman je ravnatelj Muzeja novije povijesti u Ljubljani i predsjednik državnog povjerenstva za masovne grobnice iz vremena rata i poraća, kojih je do sada u Sloveniji evidentirano oko 600.

Prema Dežmanovim riječima, dosadašnja istraživanja pokazala su da su već pronađene žrtve vjerojatno slovenski domobrani koji su onamo dovođeni nakon rata iz zarobljeničkog logora u Teharju, nešto je i civila, a ubili su ih pripadnici slovenskog Korpusa narodne obrane Jugoslavije (KNOJ). Za žrtve u preostalim dvjema jamama, koje još treba ekshumirati, ne može se reći koje su nacionalnosti. Ima podataka da među njima ima i Hrvata, o čemu je bilo dosta istraživanja, što se za sada ne može ni potvrditi ni isključiti.

U Hudu Jamu žrtve su dovođene u različito vrijeme i bilo je više valova pogubljenja, ocijenio je Dežman. Povjesničar Mitja Ferenc s Filozofskog fakulteta u Ljubljani, koji je na čelu povjerenstva za prikrivena masovna grobišta, a jedan je od najboljih poznavatelja te materije, tvrdi da je razočaran što pitanje poratnih masovnih grobnica u Sloveniji nije dovedeno do kraja. Traženje prikrivenih grobnica se zaustavlja. Sadašnja vlada obećala je novac da se radovi nastave, ali sve je ostalo na obećanjima, rekao je Ferenc za Slovensku televiziju.

Slovenska vlada za ovu je godinu osigurala 430.000 eura za uređenje i daljnje istraživanje masovne grobnice kod Hude Jame, no radovi su u prekidu dok se teren ne uredi kako bi istraživači mogli nastaviti rad.

Do sada nije identificirana nijedna žrtva od nešto više od 700 pronađenih.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x