29. studenoga, 2021.

Knjiga uspomena

Pročitali ste na stranicama dosta toga o hercegovačkim pobijenim fratrima. Od prvog početka prati ih glas da su umrli mučeničkom smrću. Neki svjedoče da su po njihovu zagovoru doživjeli posebne milosti. Neki su im jednostavno zahvalni što su dali život za slobodu svih nas. Osjećate li potrebu posvjedočiti, zahvaliti, izreći neko svoje razmišljanje, učinite to zapisom u ovoj našoj Knjizi uspomena. Drugi će to čitati i bit će im na izgradnju. Hvala Vam i neka Vas Bog prati!

Napišite novi unos za Knjigu uspomena

 
 
 
 
 
Polja sa * su obavezni.
56 unosa.
Stina hrvatskih pradidova napisao/la je 17. travnja 2013.
Neka je vječna slava i hvala našim hrvatskim mučenicima koji nisu zanijekali svoju vjeru i svoj narod i državu pred partizanskim koljačima! http://shp.bizhat.com
Renata Nevistić napisao/la je 9. ožujka 2013.
Svaki trenutak i vrijeme u povijesti jednog naroda ima svoje svjetlo i svoje sjeme zaloga u budućnost, vjeru , nadu i istinu, tako i ova sveta mučenička smrt neka bude duboko ukorijenjena u duhu i opstojnosti Hrvatskog naroda, neka bude molitva Bogu, za providnost i spas našeg naroda, koji se nikako ne može rasteretiti jarma komunističkog , neistina i prijevara, koji i sada duboko šuteći tišti sve nas. Neka vaša žrtva bude zagovornica kod našeg Isusa Krista , kao putokaz i snaga, kuda i kamo treba krenuti Hrvatski narod, Nikada vas nećemo zaboraviti, molite za našu duhovnu nacionalnu i moralnu čistoću, posebice za opstojnost našeg naroda i države Hrvatske. "Ako vam je težak stijeg čestitosti utaknite ga u zemlju gdje počivaju naše kosti- mi ćemo ga držati"
MIRJANA LJEPOPIO napisao/la je 22. veljače 2013.
ZAVJET KRVLJU POTPISAN. SVOJOJ DJECI PONOSNO MOŽEMO PRIČATI ODAKLE SMO POTEKLI, DA IMAMO ŽARKU LJUBAV I ČVRSTU VJERU U GOSPODINA I DA NAS NIŠTA NE MOŽE PRESTRAŠITI. BLAGO NAMA.
Ana Glavurdić napisao/la je 10. studenoga 2012.
Ovo mi se jako sviđa.Zahvalna sam svim franjevcima koji su dali život za katoličku vjeru i slobodu hrvatskog naroda.Neka ih bog primi u zajednicu svetih.
Ana Malekinušić r. Petrović napisao/la je 23. rujna 2012.
"BOLJE JE ČASNO POGINUTI NEGOLI SRAMOTNO ŽIVJETI KAO IZDAJNIK CRKVE." (BLAŽENI ALOJZIJE (VIKTOR) STEPINAC)
ANA napisao/la je 21. travnja 2012.
NA SPOMEN I ZAHVALU... "Sve patnje sadašnjeg vremena ne mogu se uopće usporediti s budućom slavom koja će se očitovati u nama." Sv. Pavao
IVAN KVESIĆ napisao/la je 1. studenoga 2011.
Pobijeni hercegovački franjevci najsvjetliji su primjer vjere u Gospodina i žrtvovanja za svoj progonjeni, ponižavani, ali vjerni puk. Posebice su bili trn u oku, kao i najveći dio hercegovačkih Hrvata, jugokomunistima, jugoubicama. Svemu dođe kraj, pa došao je i njima. Mi ćemo svoje fratre poštovati i moliti im seda nas zagovaraju na nebu. Neka im je vječni pokoj, iako se za mjesta smaknuća nekih od njih možda nikada neće doznati. Možda Bog probudi savjesti njihovih krvnika. Sumnjam, jer toliko su ogrezli u zločinu da ne poznaju riječ SAVJEST. Naši su im fratri u svojoj dobroti svakako oprostili, ali mi ne možemo i ne smijemo zaboraviti. Neće nam valjda vječni predsjednici biti Mesići i Josipovići. Neka im je vječni pokoj!!!
Marijana S. napisao/la je 10. srpnja 2011.
Jedino crkva je spasila Hrvatski narod i u komunizmu i u domovinskom ratu. Bez Vas bih davno bili izgubljeni i napusteni. Svoj zivot ste dali za Vas narod i nikada se niste umorili nas traziti i hrabriti! Hvala Bogu za Vas i nek Bozji blagoslov Vas vjecno cuva!
Ante Alilović napisao/la je 16. svibnja 2011.
Svijet je kakav jest i teško ga je promjeniti a ako s i mjenja promjene su simbolične i polagane.Ali sebe bi trebali mjenjati i to bi moralo biti lakše.Ne učimo iz povijesti i dozvolimo da se ponavlja pa nam dokazani izdajnici i karijeristi (komunisti) opet dođu na vlast a zapravo nisu ni odlazili.Oni vladaju a onda nam se rugaju kakvi ste vi katolici kad je toliko lopova među u vašoj vlasti,Bože sačuvaj nas od "naših".
Tomislav napisao/la je 1. travnja 2011.
Od oca sam nedavno saznao za grob nepoznatog Hrvata(iz Klobuka ili Tihaljine),kojeg su partizanske vlasti ubile u noći 10/11studenog 1945 godine.Grob se nalazi u Širokom Brijegu preko puta Auto centra,stotinjak metara ispod ceste.
mladenko čavara napisao/la je 28. veljače 2011.
Uistinu je strašno da smo toliko godina šutjeli. Pogubljenja naših dragih fratara od 1942. do 1945. godine, te kasniji progon u tamnicama do 1989 godine u kojima su mnogi umrli zbog tamničkih muka. Vjerujem da će franjevačka provincija ustrajati u nakani ih da Crkva jednoga dana proglasi mučenicima, odnosno blaženima i svetima. Svima nama iz svjetovnog okruženja, kako u Hercegovini, tako i u Bosni, ostaje zadaća da sve žrtve hrvatskog naroda iz komunističkog vremena, bilo da se radi o vojnicima ili civilima, pismeno dokumentiramo. Obveza nam je to zbog jedine i prave istine toga vremena.
Ante Doko napisao/la je 18. veljače 2011.
Neka im je vječna slava i hvala. Možemo oprostit ali ne smijemo nikad zaboravit
Katarina napisao/la je 14. veljače 2011.
Dragi naši franjevci-mučenici, nadam se da će se kad tad otkriti veo tajni počinitelja, kao i mjesto stratišta, kako bi Vam se narod mogao barem dostojansveno pomoliti i zahvaliti na mučeništvu. Komunizam je veliko zlo, samo što je još neosuđen u našoj zemlji.
prijatelj prijateljeva prijatelja napisao/la je 4. veljače 2011.
Našim ljubljenim fratrima ( I ) Nek mi se za grijeh ne uzme što ponekad imam snoviđenja da vas sanjam u vojničkim čizmama na čelu vojski kako stupate u susret slavnim bitkama kao kod Lepanta ponekad bih snatrio da ste trebali poći drugim stazama Da nosite tijare ,mjesto pasa da nosite generalske epolete Da mi vječno traje ona slika hrvatskog vojnika pobjednika na braniku zemlje svete od carstva tame i njenih ratnika da slušam priče o vama vojničkom čašću prožete moje domovine vojsku da vi vodite Da je svojom predanošću dostojnom službe učinite I vojarne njene da bedemom čvrstim opasate I naroda kog pred Božjim licem zastupate Da ga od svake nevolje zaštitite Da budete prve vedete One iskonske hrvatske ratničke baštine svete Jer duh moj sanja tron naroda dostojan Svakom sinu uzoran Neka snivaju mirne oči dječje Toplo majčinsko naručje Majke nek ne strahuju za sinovu pogibiju Nek nikad ne okuse naše rodoskvrnuće Nek svaki brod nađe obale svoje luke Da ste konzuli prve državne vedete Onda me obuzne dubok stid od neba Zbog snoviđenja pa zar vi niste vojska hrabra nebeska Odavno na prvoj crti bojišta Našim ljubljenim fratrima ( II ) Široki Brig Bez njih bi Bio samo brijeg Gdje stari hrast na kamenu nebo ljubeć usnuo I snivao o pljusku ljetnomu ilindanske žege mrvile mu stijenje studene bure čupale mu korijenje zečak mali U listu drače tražilo bi hlada sjenu Poput cvrčka u šipku rumenu Drače lišćem se kitio s Mosorom i Trtlom bi besjedio poput tisuća njih mojom zemljom Hrvatskom al duša je njihova tu dom stremila nebu se molila i izmoli i bi puna od nebesa svakog blagoslova i bi ruka njihova puna svih darova uzeše oni i od vjetra i od svjetla vjetrom naduvaše grudi brijegu i brijeg širok tako izraste da u njegovim grudima kuca veliko srce hrvatske svjetlo da u očima sja da se osvjetli ta ljubav briješka za hrvatsku najsvetija još mnoštvo darova narodu njihova ruka izmoli stoga je naša ljubav prema njima tako razumljiva ona je čežnja čežnjiva potoka što stremi morima daška što uzdiše za vjetrima za njima poteče suza nama svima jer oni su bili i ostali naši prvi generali a Široki Brijeg bez njih bi bio sam brijeg al s njima je znam najveći hrvatski stijeg 2008. (autor: Jozo Kožul) p.s. pjesmu vidjeh u prijatelja od prijatelja od poznanika od... autorova prijatelja kopirah je i prepisah u Word i evo nadam se da se autor ne bi protivio i nadam se da će joj netko dati otvorenije mjesto nego što je prostor za osobne komentare lijepa li razgovora s našim hrvatskim mučenicima svećenicima
POSLJEDNJI MOHIKANAC napisao/la je 31. siječnja 2011.
ZA OVO NITKO NIKAD NIJE ODGOVARAO A KAMOLI DA JE NETKO SUĐEN,PRESTRAŠNO
Franjo Dragaš napisao/la je 25. siječnja 2011.
Teško je čitati i jako je teško bez prestanka susretati se s činjenicom da je toliko pogubljenih Hrvata diljem čitavog svijeta. Uzimajući u obzir da se u cijeloj Bosni, a takodjer i u Crnoj Gori pa čak (sada djelomično) i u Vojvodini govori ijekavski, bjelodano je, prema tome svakome iskrenom ljudskom biću, da su to bila Hrvatska područja kojima povijest nije bila sklona te su Hrvati braneći svoje postojbine morali, nakon dugih i krvavih vojni, ustupati dijelove ovih krajeva tuđinu, odlazeći s njih širom svijeta, ostavljajući za sobom tragove svoje civilizacije i kulture. Stoga se molim, isto tako bez prestanka, da se Gospodin smiluje Hrvatskom Puku te mu podari ono što mu pripada, da zavlada Sveti Hrvatski Mir na Svetoj Hrvatskoj Grudi, jednom za uvijek! Molimo Krista da okrene srca sinova k očevima i otaca k sinovima, da iskorijeni zlo netrpeljivosti među svima nama, da nas izmiri i podari Svoju Ljubav, koja nikada ne prestaje, a dušmanima našim - ponajprije onima koji su rođeni, kršteni i stasali među nama kao i onima s istoka i sjevera, gdje prebiva žena koja jaše na Zvijeri, žedna krvi nevinih – dade sve zlo koje su nakanjivali, nanosili pa čak i danas nanose Hrvatima, ne bi li se pokajali za sve zločine i prestali ih činiti.
Anđelko Kraljić napisao/la je 23. listopada 2010.
Počivali u miru!
Petar Hinić napisao/la je 11. kolovoza 2010.
Ovi dokazi o masovnim likvidacijama hrvatskih franjevaca, kao i bezbroj drugih masovih likvidacija razoružanih vojnika i civila, govore nam o sustavnom poratnom ubijanju Hrvata, koja nedvojbeno i neupitno ustanovljuju da se je pritom radilo o najvećem zločinu protiv hrvatkog naroda u njegovoj povijsti, a koji se mora obilježavati kao GENOCID. Da bi ovaj strašan i nezapamćen GENOCID prodro u svjetsku javnost, o njemu moraju biti stručno sastavljene i objavljene znanstvene knjige, koje trebaju biti dostavljene u mnoge važne nacionalne i univerzitetske knjižnice u svijetu. Zato predlažem objediniti i računalno umrežiti dosadašnja stručna istraživnja i raditi na spomenutim knjževnim djelima. Samo tako možemo zloćudni komunizam u Hrvatkoj i hrvatskom narodu, kao i velikosrpsko - četničku ulogu razotkriti i svijetu objasniti njegovu zlokobnu politiku. Nije dovoljno među nama plakati o masovnim ubijanjima i terorom nad Hrvatima nakon rata, nego im se spomničkim djelima moramo odužiti!
Josip Pekovic napisao/la je 4. srpnja 2010.
Nastavita tako dalje da se vidi šta je komunizam bio za Hrvate i njihov zločin zato se još danas slave kako su ubijali Hrvate i zato im se dajedu ODLIČJA U Ssku na Brezovici i to od Predsjednika Države može se samo reći SRAM IH BILO za takvo dijelo način komunizma.
vencel napisao/la je 18. svibnja 2010.
Hercegovački franjevci su bili i bit će čuvari, promicatelji katoličanstva i hrvatstva stoga su podnosili žrtvu za svoju vjeru i za svoj narod,BOG će im platit a na nama je da ih se sjećamo i da dolazećim generacijama sjećanja ostavimo u nasljeđe da se ne zaboravi.Počivali u miru.