23. srpnja, 2024.

JOSIPOVIĆ SE NE KAJE

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 16. prosinca 2014. (Damir Šimić / hrsvijet.net) – Predsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović danas je u Mostaru Bleiburšku komemoraciju nazvao »manifestacijom kojom se želi reafirmirati ustaštvo«. Nedugo nakon toga krenuo je u posjet franjevačkom samostanu na Širokom Brijegu.

Mjesto gdje je 11. dalmatinska brigada, matična postrojba njegovog oca Ante, ušla 7. veljače 1945., u predizborne je svrhe nazvao »kolijevkom kulture i vjere u Hercegovini«. »Ovdje je kolijevka kulture i vjere u Hercegovini, a rekao bih s određenim utjecajem ne samo na Hrvate. Rekao bih da ovdašnja tradicija ima i europski utjecaj«, kazao je Josipović tijekom posjeta tamošnjem franjevačkom samostanu.

S vjere se odmah prebacio na »neprocjenjiva blaga«, očito misleći na ostatke bogate kulturne baštine preostale nakon pohoda »osloboditelja«. »Ovdje u ovom muzeju su neprocjenjiva blaga. Potrebna je naravno i briga o tom blagu i hvala fratrima koji vode primjerenu brigu o svoj ovoj ostavštini generacija koje su im predhodile«, kazao je Josipović pokušavajući se dodvoriti nacionalno svjesnom dijelu biračkog tijela.

Osobito se pohvalno izrazio o širokobriješkoj Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji koju su partizansko-komunističke postrojbe spalile i do dana današnjega ugasile 7. veljače 1945. »Ovdje na Širokom Brijegu su uvijek bile jake kulturne i obrazovne institucije. Posebno je poznata gimnazija ovdje«, kazao je Josipović u izjavi »probranim« novinarima koji su pratili njegov posjet franjevačkom samostanu na Širokom Brijegu.

Osvrnuo se i na akademsku razinu nekadašnjeg profesorskog zbora Franjevačke klasične gimnazije koga su partizanske postrojbe pobile ili pritvorile u veljači 1945. »Čuo sam impozantan podatak da je u jednom trenutku petnaest doktora znanosti predavalo u Gimnaziji. To je sjajan standard. Znamo da su mnogi ljudi koji su ovdje stekli temeljno obrazovanje poslije stekli zaista velike karijere«, kazao je Josipović, izbjegavajući osuditi politiku totalitarističkog komunističkog sustava odgovornog za te zločine.

Umjesto otvorene osude partijskog totalitarnog sustava, čiji ga je pravni nasljednik SDP kandidirao za mjesto predsjednika Republike Hrvatske, Josipović kao predsjednički kandidat govorio je o »prekrasnom kulturnom blagu«. »Čast mi je što sam ponovo u Širokom Brijegu i što mogu uživati u ovom prekrasnom kulturnom blagu«, zaključio je Josipović.

Sudeći prema dostupnim informacijama posjetu Ive Josipovića prethodile su pojačane sigurnosne mjere, a sam posjet dogodio se nakon više od dva sata kašnjenja. Razlozi odstupanja od protokola, kako se neslužbeno doznaje, bili su sigurnosne prirode. Prema informacijama kojima raspolažemo Josipovićevo osiguranje je prije dolaska SDP-ovog predsjedničkog kandidata temeljito pregledalo većinu samostanskih prostorija.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x