17. travnja, 2024.

JAJCE: ODRŽAN ZNANSTVENI SIMPOZIJ O PADU BOSNE TE O AVNOJ-U I STRADANJU HRVATA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Jajce, 1. prosinca 2013. (D. Š. / hrsvijet.net) – U organizaciji Udruge 13. rujan, u Jajcu je 28. i 29. studenoga održan znanstveni simpozij pod nazivom »Skrivene istine« u povodu 550 godina od pada Kraljevine Bosne i ubojstva kralja Stjepana Tomaševića te o AVNOJ-u i stradanju Hrvata u Drugom svjetskom ratu i poraću. Riječ je o simpoziju koji ima za cilj pokušati sagledati povijest u duhu činjenica prešućivanih u vrijeme postojanja komunističke Jugoslavije, doznali smo od organizatora.

»U izlaganjima povjesničara imali smo prigodu čuti precizne pokazatelje o okolnostima stradanja i žrtvi koju je hrvatski narod pretrpio u vrijeme turske okupacije kao i u vrijeme jugoslavenske komunističke vlasti. Posebnu pozornost izazvala su izlaganja o predstojećem popisu žrtava komunizma, koju zajednički pripremaju HBK i BK BiH, preko Komisije za hrvatski martirologij, na čijem je čelu mons. Mile Bogović«, kazao je Ivo Šimunović, predsjednik Udruge 13. rujan.

Uz povjesničare koji su govorili o stradanjima hrvatskog naroda u svim dijelovima BiH, kao i o mnogim neistraženim kontroverzama oko II. zasjedanja AVNOJ-a, bilo je riječi i o sustavnim pokušajima vlasti na zataškavanju komunističkih zločina u BiH. »Vlast koja ni danas ne želi popisati žrtve komunizma ni unatoč jasnim stavovima Europske unije, jasno se odredila glede ovog pitanja. Crkva, naravno, ne može zauzeti mjesto države, ali možemo popisati katolike – žrtve komunističkog terora«, istaknuo je mons. Bogović, najavljujući skori popis žrtava komunizma.

U radu simpozija, čiji se rad odvijao u tri dijela, između ostalih sudjelovali su: dr. sc. fra Robert Jolić, Anto Brtan, Davor Domazet Lošo, mons. dr. Mile Bogović, prof. Ivo Miro Jović, prof. Nikola Lovrinović, prof. dr. Josip Jurčević, Ante Beljo, Mirko Vidović, Željko Raguž, mr. sc. Hrvoje Mandić, Vladimir Šumanović, Stanislav Vukorep, Ivo Tubanović, Željana Zovko, mr. sc. fra Miljenko Stojić i prof. Mato Franjičević.

U samostanskoj i župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Jajcu, tim je povodom održana pobožnost Križnog puta i sv. misa koju je predvodio biskup banjolučki mons. dr. Franjo Komarica.

Organizatori simpozija su Udruga 13. rujan – Jajce i Hrvatski narodni sabor BiH. Medijski pokrovitelj ovog događaja bio je Hrvatski radio Herceg-Bosne. Najavljeno je i tiskanje zbornika radova s ovoga simpozija.

Reagiranja

– Franjo Šarčević, Gaženje AVNOJ-a u Jajcu, 29. studenoga 2013.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x