30. svibnja, 2024.

IZJAVA BISKUPSKOG VIJEĆA U VARAŽDINU O PRONALASKU KOSTIJU NA PODRUČJU ŽUPE MACINEC

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Varaždin, 17. ožujka 2009. (IKA) – Varaždinski biskup Josip Mrzljak sazvao je danas sjednicu Biskupskog vijeća u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Varaždinu. Na sjednici je, uz stalne članove Biskupskog vijeća, sudjelovao i župnik iz Macinca Stjepan Markušić. Na području njegove župe, na nasipu lijeve obale rijeke Drave, između naselja Gornji Hrašćan i Trnovec 5. ožujka 2009. iskopane su ljudske kosti, koje su najvjerojatnije ostatci ljudi odvedenih iz varaždinskog zatvora i logora te pobijenih 1945.

Župnik Markušić izvijestio je Biskupa i članove Biskupskog vijeća o poduzetim djelatnostima u svojoj župi glede spomenutog pronalaska. Podsjetio je kako se župa Macinec uključila 2001. u obilježavanje grobišta »Sep« na dravskom nasipu između područnih crkava te župe – Trnovca i Gornjeg Hrašćana. Svake godine u kapelici Majke Božje u Trnovcu 5. kolovoza u 17.00 slavi se sv. misa te prikazuje za duše ubijenih kod nasipa. Zatim se u 18.00 kod križa na »Sepu« održavaju susret i molitva sa Službom riječi za pokojne.

Početkom ožujka ove godine otvoreno je novo poglavlje o navedenom grobištu. Prilikom uređenja dravskog nasipa i puta uz nasip otkrivene su ljudske kosti, kosti ubijenih neposredno nakon II. svjetskog rata. Premda se ne zna točan broj nasilno iz Varaždina odvedenih i ubijenih, strašna je već sama činjenica da su na dužini od 200 m pronađene kosti koje pripadaju petorici ubijenih. Svjedoci govore da su te 1945. iz nasipa virila ubijena tijela u dužini od 7 km. Nalazimo se pred tajnom koja je skrivana šutnjom i prijetnjom te ostala bez pravog vrjednovanja. No, same kosti progovaraju, kosti ubijenih koji nisu imali ispraćaj, ni grob dostojan čovjeka, rekao je između ostalog župnik iz Macinca.

Biskupsko vijeće, na čelu s biskupom Mrzljakom, stoga izjavljuje kako sa zabrinutošću prati otkrivanje kostiju iz masovne grobnice na »Sepu« kod Gornjeg Hrašćana u župi Macinec. »Još nam je potresnije bilo svjedočanstvo macinskog župnika. To nas je potaknulo da ovom događaju kao zajednica vjernika, Crkva, dademo poseban naglasak. Otkrivene kosti upućuju nas na tragične događaje u našoj sredini nakon završetka II. svjetskog rata. Nadležnim i odgovornim službama šaljemo apel za istragu i dostojan ukop, a sve vjernike pozivamo na molitvu sa župljanima župe Macinec. Misa za stradale i ubijene na »Sepu« prikazat će se u župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u Macincu u utorak 7. travnja 2009. u 18.00. Predvodit će je varaždinski biskup Josip Mrzljak«, stoji u izjavi Biskupskog vijeća.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x