20. lipnja, 2024.

IZIŠAO OBNOVLJENI 27. BROJ GLASILA »STOPAMA POBIJENIH«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 27. srpnja 2021. (Lucijana Kožul) – Ovih dana iz tiska je izišao 27. broj glasila Stopama pobijenih. Glavni urednik mu je vicepostulator fra Miljenko Stojić. Već 14 godina Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« u skladu sa svojim poslanjem skrbi se za istinu o pobijenim hercegovačkim franjevcima te o povijesnom kontekstu u kojemu se to dogodilo što na vidjelo dana iznosi i istinu o pobijenim članovima vjernoga puka Božjega.

Fra Miljenko se u uvodnom dijelu osvrnuo na današnje stanje i napravio usporedbu s prošlim vremenima. »Opaža se zamor u društvu kada je riječ o totalitarizmu, u što nedvojbeno spada i jugokomunizam koji je pobio hercegovačke franjevce, druge članove Crkve u Hrvata i mnoštvo puka Božjega. Kao da je zlo dosegnulo svoj vrhunac opčaravši nas strahom od razornoga virusa pred našim vratima. I sada drhtimo pred takvom “stvarnošću”. Nije ovo mjesto na kojem bi trebalo raspravljati o toj temi, ali jest mjesto gdje bi trebalo odbacivati svaki oblik totalitarizma, svaki oblik prisile, mjesto na kojem treba tražiti istinu da bi nas ona učinila slobodnima. Jedino ćemo tako biti sposobni odmahnuti rukom na svaki oblik strašenja ili stvarne opasnosti, kako danas tako i u budućnosti.«

Na početnim stranicama glasila nalazi se sve što se događalo u posljednjih pola godine, kao što je obilježavanje 76. obljetnice jugokomunističkog ubojstva hercegovačkih franjevaca i mnoštva puka Božjega, blagoslov zvona na Groblju mira na Bilima i još mnogo toga.

Rubrika »Stratišta« donosi bitne dijelove sudskih spisa o zabrani brošure »Široki Brijeg«, koju je zabranio Vrhovni sud Jugoslavije 1971. U svemu tome se istaknuo odvjetnik dr. Ivan Mužić, zbog čega je nakon toga bio proganjan i zatvaran.

Rubrika »Djela pobijenih«, pak, govori o Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji i njezinim učenicima, gimnaziji koja je odgojila stotine hrvatskih i katoličkih intelektualaca te promicala glazbeno stvaralaštvo i izvodilaštvo. Fra Bruno Adamčik napisao je djelo »Missa in honorem beati Nicolai Tavilić« (»Misa u čast svetom Nikoli Taveliću«). Ovaj broj glasila donosi dionice za sopran i tenor.

Dr. fra Gaudencije Ivančić piše o danima koje je proveo u tamnici u Sarajevu, što je sve tamo doživio te o događajima nakon izlaska iz tamnice.

Ovaj broj glasila dobio je i novi prijelom u tiskari FRAM-ZIRALA, gdje se tiska od prvoga broja. Lijepo je to i stručno urađeno.

Glasilo »Stopama pobijenih« može se nabaviti u župnim uredima, narudžbom od Vicepostulature ili na kioscima diljem Herceg Bosne, BiH. Prijašnje brojeve glasila, u pdf obliku, moguće je pronaći na stranicama portala pobijeni.info, u poglavlju »Izdavaštvo«.

 

Stopama pobijenih, 27

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x