03. prosinca, 2022.

HSK ODRŽAO GODIŠNJE ZASJEDANJE U ZAGREBU

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 26. srpnja 2013. (HSK / Vicepostulatura) – U četvrtak, 25. srpnja, a nakon dvodnevnog zasjedanja Središnjeg odbora Hrvatskog svjetskog kongresa, u Hrvatskoj matici iseljenika održana je tiskovna konferencija. Predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK) opetovali su svoju zabrinutost položajem Hrvata u BiH.»Majorizacija Hrvata u Federaciji i nenazočnost u Republici Srpskoj, smrt su za Hrvate u BiH«, ocijenio je glasnogovornik HSK fra Šimun Šito Ćorić na konferenciji za novinare, zauzevši se za »neku vrstu hrvatske autonomije, trećeg entiteta, ali nikako na štetu druga dva naroda«. U BiH se može napraviti da svatko bude zadovoljan, uvjeren je Ćorić, prenosi Hina.

Predstavnici Kongresa upozorili su na loše učinke oporezivanja inozemnih mirovina te izrazili nezadovoljstvo što Hrvatska još uvijek nije omogućila dopisno glasovanje na izborima. »Oporezivanje mirovina odbija ljude od Domovine, time će se više izgubiti nego dobiti«, rekao je glasnogovornik HSK fra Šimun Šito Ćorić na konferenciji za novinare. Hrvatsko je iseljeništvo, podsjeća, druga gospodarska grana, nakon turizma u Hrvatsku najviše novca stigne od iseljeništva.

HSK se zauzima da se pred sud izvedu odgovorni za ubojstva više od stotine hrvatskih emigranata. »U nekoliko europskih država, po uzoru na Njemačku, potiče se istraživanje političkih umorstava emigranata, a neke su države od Kongresa zatražile pomoć«, rekao je Ćorić ne želeći iznositi pojedinosti o naravi te pomoći. »Hrvatski zakon o europskom uhidbenom nalogu neprihvatljiv je za demokratski svijet, ruši vjerodostojnost Hrvatske i ugrožava odnose s Njemačkom«, ocijenio je predsjednik Kongresa Mijo Marić.

»Kongresnici« su za srpanj 2014. najavili Hrvatske svjetske igre na kojima se u Zagrebu očekuje oko tisuću športaša i još pet-šest tisuća drugih posjetitelja.

Okupljanju u prigodi 20. obljetnice osnivanja »kongresnici« su dali visoku ocjenu, a uvjereni su i kako Kongres ima dobru budućnost. Težište budućeg rada bit će mu gospodarstvo, odnosno povezivanje potencijala Domovine i iseljeništva te privlačenje mladih.

Kongresnici su izrazili nadu da će Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske jednog dana »prerasti« u ministarstvo iseljeništva.

HSK krovna je iseljenička udruga, okuplja 30 nacionalnih kongresa iz 30 država u kojima hrvatski iseljenici žive u većem broju. Kao nevladina udruga, Kongres je član UN-a sa savjetodavnim statusom.

Ove godine u radu HSK po prvi je put sudjelovao i fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Prvog dana Kongresa, 23 srpnja, kao koordinator iznio je godišnje izviješće o radu Središta HSK za istraživanje komunističkih zločina nad Hrvatima. Trećeg dana Kongresa, 25. srpnja, govorio je na temu »U potrazi za žrtvama komunizma«. Oba nastupa bila su vrlo zapažena ne samo zbog fra Miljenkove stručnosti, nego i zbog toga što tema komunističkih zločina itekako zanima naše iseljeništvo. Za nadati je se da će se zajedničkim snagama mnogoštošta dobroga dogoditi na tom polju u skoroj budućnosti.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x