04. ožujka, 2024.

GODIŠNJA SPOMEN MISA ZA UBIJENE NA MACLJU

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Macelj, 8. svibnja 2014. (Župni ured, Đurmanec / Vicepostulatura) – U prigodi 69. obljetnice Križnog puta, u nedjelju 1. lipnja, u Maclju će se održati spomen-misa za maceljske žrtve i sve žrtve toga nemilog događaja. Među žrtvama su i naši svećenici, franjevci i bogoslovi, njih 21, koji su u noći 4./5. lipnja 1945. mučeni i ubijeni kao pravi mučenici za vjeru i dom. Iz Hercegovačke franjevačke provincije svoj život tu su skončali: fra Metod Puljić, župnik; fra Darinko Mikulić, mladomisnik; fra Julijan Petrović, bogoslov.

Posmrtni ostatci ubijenih ekshumirani su 1992., sveukupno njih 1.163. Tada su otvorene 23 jame, a na području Maceljske šume još je 130 takvih netaknutih jama. Ukopani su 22. listopada 2005. u D. Macelju u kripti novoosnovane crkve Muke Isusove u župi Đurmanec. Tijela su im neidentificirana, jer nisu ekshumirani po propisu i kosti su im tom prilikom pomiješane. Poslije toga čitavo su vrijeme stajale na Patologiji na Šalati u Zagrebu u vrećama za smeće dok Crkva nije uspjela privoljeti nadležne da se dostojno barem pokopaju.

Molitveni program započet će molitvom Križnoga puta, a bit će i prilike za svetu ispovijed. Svetu misu, koja započinje u 17.00, predvodit će msgr. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x