23. srpnja, 2024.

GENERALNI POSTULATOR FRA GIOVANGIUSEPPE CALIFANO POHODIO VICEPOSTULATURU

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Humac, 10. ožujka 2010. – Generalni postulator Franjevačkog reda fra Giovangiuseppe Califano pohodio je Vicepostulaturu postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« 8. i 9. ožujka. S njim je u društvu bio i fra Ivan Matić, generalni asistent Franjevačkog trećeg reda i Frame.

Vicepostulator fra Miljenko Stojić najprije je goste odveo na Široki Brijeg. Tamo ih je pozdravio gvardijan fra Branimir Musa i u kratkim crtama predstavio franjevačku opstojnost na Širokom Brijegu. Generalni postulator imao je priliku pomoliti se na grobu pobijenih franjevaca koji su ukopani u širokobriješkoj samostanskoj crkvi i proći onu stazu koju su prošli pobijeni fratri odlazeći na smaknuće. Pozorno je slušao o komunističkim ubojstvima i progonima, kako tada tako i tijekom sljedećih godina do Domovinskog rata.

I pohod Mostaru bio je dojmljiv. Generalni postulator uvjerio se u franjevačku odlučnost biti sa svojim narodom unatoč svemu. Vidio je gdje su fratri uhićeni, gdje je nakon toga s drugim fratrima večerao jedan od odgovornih za njihovo ubojstvo, gdje su ubijeni i bačeni u Neretvu. Fra Ante Marić pokazao je i određeni broj predmeta koji su pripadali ubijenim fratrima. Teško je izdvojiti bilo koji, ali krvava plahta iz kreveta ubijenog fra Andrije Topića ili knjiga koju je u ruci držao fra Borislav Pandžić i koja je zajedno s njim gorila zacijelo se teško zaboravljaju. Slijedio je i kratki pohod knjižnici i crkvi.

Za kraj je ostavljen pohod uredima Vicepostulature na Humcu. Vicepostulator je ukratko predstavio njezin način rada i dokle se stiglo u istraživanjima. Generalni postulator je slušao s odobravanjem.

Na Humcu su gosti još razgledali novicijat, postulaturu, samostan, muzej te zbirku umjetnina Majka. Kako je rekao, generalni postulator se vraća pun dojmova. Uspostavljena je još čvršća povezanost s generalnom postulaturom što će biti od iznimne važnosti za daljnji rad Vicepostulature.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x