18. travnja, 2024.

FRA JANKOVI »APOKALIPTIČNI DANI« VELIKA SU KNJIGA KOJA GOVORI O SUDBONOSNIM DANIMA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Čerin, 23. ožujka 2014. (citluk.ba) – »Apokaliptični dani«, memoarska knjiga pokojnog fra Janka Bubala, izašla u nakladničkoj djelatnosti Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, Gradskog kulturnog središta Vrgorac i Ogranka Matice hrvatske u Čitluku, predstavljena je danas nakon sv. mise u župnoj crkvi na Čerinu. U predstavljanju knjige sudjelovali su urednik fra Miljenko Stojić, recenzent Krešimir Šego, čerinski župnik fra Dario Dodig i predsjednik OMH u Čitluku prof. Andrija Stojić.

Nakon kratkog uvoda u predstavljanje knjige predsjednika OMH Čitluk okupljenima se obratio župnik fra Dario Dodig. Kazao je kako mu je drago da je knjiga ponovno ugledala svjetlo dana. Fra Janko je više od tri desetljeća živio i djelovao na Čerinu, a on ga je kao mladi svećenik na Humcu jedno vrijeme služio u njegovoj starosti i imao prilike slušati o događajima koji se opisuju u knjizi.

»Knjiga Apokaliptični dani djelo je pisca, pjesnika, svećenika koji je duboko proživljavao sve ono što je proživljavao i njegov narod. On jednostavno nije htio drukčije. Pišući, desetljećima nakon vremena o kojemu govori, svomu je narodu odao zasluženo priznanje, a sama je knjiga, bez volje autora, priznanje njemu«, napisao je u svojoj recenziji knjige pjesnik Krešimir Šego koji ju je na današnjem predstavljanju u Čerinu okupljenima toplo preporučio. Prema njegovim riječima knjiga govori o davnom vremenu, ali o vremenu koje se jako tiče i svih nas danas pa ju je stoga vrlo mudro pročitati.

Knjigu »Apokaliptični dani« za novi izlazak uredio je fra Miljenko Stojić. Svoje današnje izlaganje o njoj započeo je riječima: »Kada ovako u ruci držimo knjigu »Apokaliptični dani« čini nam se da je ona nekako mala. Međutim, to je tako samo po broju stranica i u odnosu na one knjige koje je pisala komunistička strana, a u svojoj biti ovo je velika knjiga koja govori o sudbonosnim danima za nas.« Pozornost slušatelja Stojić je skrenuo i na posvetu »Braći svojoj, poklanoj, dok su šipci cvali a bilo je proljeće tisuću devetsto četrdeset pete« nakon koje fra Janko poimenično nabraja njihova imena. »Njih četrnaest poput četrnaest postaja Puta križa, a ova knjiga je poput njihova uskrsnuća jer su oni zaista u njoj uskrsnuli«, kazao je Stojić govoreći o knjizi u koju je Bubalo ugradio svoja živa sjećanja na apokaliptične dane i dodao kako drži da Bubala u njegovom radu na knjizi nije »omelo« ukazanje Kraljice Mira u župi Međugorje, o kojemu je također pisao, već mu je ono naprotiv pomoglo. »Prava bi šteta bila da se nije pojavila ova memoarska knjiga. Povijest je u njoj prikazana onakvom kakvom se zaista dogodila, a ne onakvom kakvom su je htjeli proglasiti komunisti. Bubalove riječi potvrdila su iskapanja masovnih grobnica na području Ljubuškog. Do sada je pronađeno i odkopano 60-ak tijela, a ima ih još«, zaključio je Stojić.

Glazbenim točkama program predstavljanja knjige »Apokaliptični dani« obogatila je Frama Čerin pod vodstvom fra Tihomira Bazine. Današnje predstavljanje bila je ujedno prigoda da se Bubalova knjiga nabavi po prigodnoj cijeni od 10 KM, što je upola manje od njezine redovne cijene.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x