20. srpnja, 2024.

FILM »IN ODIUM FIDEI – IZ MRŽNJE PREMA VJERI« DOŽIVIO VELIK USPJEH I U SLAVONSKOM BRODU

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Slavonski Brod, 25. veljače 2015. (A. L. / laudato.hr) – Film »In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri«, koji govori o jugokomunističkom ubojstvu 66 hercegovačkih franjevaca za vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća, prikazan je sinoć, 24. veljače, u prepunom Katehetskom centru župe Gospe od Brze Pomoći u Slavonskom Brodu. Došlo ga je pogledati oko 500 ljudi.

»Drago mi je da je došlo toliko ljudi, nisam niti dvojila da će biti drukčije, jer u Slavonskom Brodu živi puno ljudi iz hercegovačkog kraja koji jako dobro znaju što se dogodilo sa širokobriješkim fratrima. Poslije prikazivanja filma prilazili su mi sa svojim sjećanjima i sjećanjima svojih roditelja koja su oni prenijeli na njih«, izjavila je nakon prikazivanja scenaristica i redateljica filma Nada Prkačin.

Dokumentarac čiji je glavni cilj glasno progovoriti o jednom vremenu, u Slavoniju je došao na poziv župnika i dekana, vlč. Ivana Lenića. »Film je ovo koji nam ponovno u svijest doziva važnost ukorijenjenosti vjere u život i isto tako ljubavi prema hrvatskom narodu. Bez obzira što sam jednim dijelom poznavao stradanja našega naroda u Hercegovini, dojmio me se ovaj film koji ima svjedoke i koji je potkrijepljen činjenicama o mržnji prema vjeri i katoličkoj Crkvi. S jedne strane baca istinu na jedno vrijeme, a s druge strane osvjetljava one koji su podnijeli najveću žrtvu u tom vremenu dajući svoj život kao svjedoci vjere, kao svjedoci onih vrijednosti koje su njima bile važne – pripadnost hrvatskom narodu i svojoj katoličkoj Crkvi. To je baština koju ne smijemo rasuti nego je predati novom vremenu i  novim naraštajima u nasljeđe, kako je govorio papa Ivan Pavao II. koji nas je poticao da istražujemo i vrjednujemo mučenike 20. stoljeća«, rekao je vlč. Lenić nakon projekcije.

Ovim filmom nije samo osvijetljena zakopana istinu o kojoj se godinama šutjelo, već i razmjeri jugokomunističkih zločina. Kako bi zataškali učinjeno, ubojice su tijela svojih žrtava bacali u jame i škrape diljem BiH. Svjedoci su u strahu od odmazde o svemu morali šutjeti. O zločinima se prvi put šaptalo sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Glasnije se govorilo tek raspadom komunističke Jugoslavije. Cijela istina o mučeničkoj smrti hercegovačkih franjevaca napokon je javno ispričana ovim filmom.

»Filmom ukazujemo na nevinost mučeničkih duša svećenika i redovnika koji su htjeli oživjeti, oplemeniti kršni hercegovački kraj u njegovoj materijalnoj i društvenoj oskudici. Iako su u tome u naponu svoje životne snage onemogućeni, kapi njihove prolivene krvi i pepeo njihovih spaljenih tijela i dalje klija, rađa i cvate brojnim duhovnim zvanjima i obnovom još godinama nakon njihova bezdušnog i nelegalnog pogubljenja«, rekla je producentica filma i ravnateljica Laudata Ksenija Abramović.

Film »In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri«, nakon ove projekcije putuje u Ameriku i Kanadu. Tamo će biti prikazivan u hrvatskim zajednicama koje vode hercegovački franjevci i to redom: 8. ožujka u Chicagu, 15. ožujka u New Yorku te 22. ožujka u Norvalu.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x