24. veljače, 2024.

DRUGI DAN ĐAKONSKOG DUHOVNO-STUDIJSKOG PUTOVANJA KROZ BiH

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Sarajevo, 3. ožujka 2021. (nedjelja.ba) – Đakoni krajevne Crkve BiH, zajedno s voditeljem Đakonske dušobrižničke godine mons. Pavom Jurišićem, nastavili su jučer, 2. ožujka, svoje duhovno-studijsko putovanje. Svrha mu je obići i upoznati pojedina crkvena središta u Vrhbosanskoj metropoliji.

Prva postaja na njihovom proputovanju toga dana bilo je važno središte Hercegovačke franjevačke provincije na Širokom Brijegu. Ovdje su pohodili najstariji samostan ove provincije kojega su braća podigla nakon odvajanja od matične provincije Bosne Srebrene i dolaska fratara iz, do tada, svoga matičnog samostana u Kreševu na područje Hercegovine. Stigli su, kako je zapisano u knjigama, na golu ledinu i okupili se pod starim hrastom koji i danas stoji u dvorištu pred crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije. Njihov domaćin bio je gvardijan samostana fra Ivan Marić i vicepostulator kauze širokobrijeških fratara mučenika fra Miljenko Stojić. Po dolasku u crkvu đakoni su s voditeljem izmolili Križni put, a nakon toga im je fra Miljenko predstavio povijest samostana i crkve. Uslijedilo je razgledavanje ratnog skloništa, mjesta stradanja i ubojstva širokobrijeških fratara koje su partizani pobili početkom 1945. kada su upali na Široki Brijeg, a ta ubojstva su bila iz mržnje prema vjeri. Zajednički su se pomolili na mjestu stradanja, te su nakon toga pošli u samostan gdje su se uz osvježenje i kavu zadržali u razgovoru s vicepostulatorom.

Iduća postaja bila im je Livno, točnije franjevački samostan na Gorici. Tu im je gvardijan samostana Sv. Petra i Pavla fra Pere Kuliš s braćom priredio objed. Nazočili su i samostanski vikar fra Franjo Vrgoč, fra Kazimir Dolić i vicepostulator kauze Fra Lovre Milanovića fra Marijan Karaula. Ovaj samostan je ujedno i kuća novicijata Franjevačke provincije Bosne Srebrene, gdje ove godine prvi put nema novaka. Jedan novak provincije ove godine ima formaciju skupa s hercegovačkom subraćom na Humcu u Hercegovini. Nakon ručka đakoni su krenuli u razgledanje samostanske crkve i galerije velikoga umjetnika Gabrijela Jurkića pod stručnim vodstvom domaćeg sina Josipa Gele.

Posljednje odredište toga dana za đakone i njihova voditelja bila je Banja Luka gdje su im domaćini bili mjesni biskup mons. Franjo Komarica i pomoćni biskup mons. Marko Semren. Po dolasku su se zaputili u katedralu u kojoj su slavili sv. misu s biskupom Komaricom koji im je uputio prigodnu propovijed. On je tako, između ostaloga, spomenuo kako je sam Gospodin Isus rekao da bez njega ne možemo učiniti ništa, a s njim možemo sve. »On i danas prolazi Banjalukom, Livnom, Sarajevom, Mostarom, Širokim i daje nam svoje svjetlo. Vi ćete, draga moja mlada braćo i prijatelji, biti lučonoše te svjetlosti cijelom BiH i cijelom Europom. Zato molite kako najbolje znate. Molite Duha Svetoga da budete uvijek osjetljivi na njegove poticaje. Molite za njegovu snagu do mognete to uraditi onako kako treba. Nemojte Boga radi prezirati ljude, a nemojte ni radi ljudi zaboravljati Boga. Idite stopama Isusovim. Ne bojte se! Isus vam krči put kojim ćete ići«, poručio im je banjolučki biskup.

Poslije misnog slavlja druženje je nastavljeno u blagovaonici zgrade ordinarijata. Okupljenima se za večerom obratio i pomoćni biskup mons. fra Marko Semren, a mons. Ivan Božinović progovorio je o projektu katoličkih škola na području Banjolučke biskupije.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x