24. veljače, 2024.

DO KADA PREŠUĆIVANJE ISTINE O 10. TRAVNJU 1941. U DONJIM MOSTIMA?

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 11. travnja 2010. (Damir Borovčak) – U subotu 10. travnja održana je komemoracija na groblju u Donjim Mostima. U organizaciji Županijskog odbora Bjelovarsko-bilogorske županije održano je sjećanje na prve civilne hrvatske žrtve stradale u Donjim Mostima na Veliki četvrtak 10. travnja 1941. od srbočetnika iz postrojbi 2. konjaničkog puka »Car Dušan silni«. Taj dan na okrutan način stradalo je 11 hrvatskih seljaka od četnika koji su upali u selo Donji Mosti na putu prema Bjelovaru gdje su imali zadaću ugušiti izlazak hrvatskih građana na ulice i opće narodno veselje zbog proglašenja Hrvatske države 8. travnja 1941. u Bjelovaru.

Komemoracija je započela hrvatskom himnom koju su otpjevali učenici osnovne škole iz Kaple. O krvavim događajima u Donjim Mostima na Veliki četvrtak 1941. godine (pogledajte reportažu) govorio je Milan Ivković, dopredsjednik Županijskog odbora Bjelovarsko-bilogorske županije za žrtve Drugog svjetskog rata i poraća i predsjednik Matice hrvatske – ogranak Bjelovar. Ivković je naglasio da su se događaji četničkog zločina u Donjim Mostima 10. travnja 1941. dogodili istog dana, ali pet sati prije proglašenja Nezavisne države Hrvatske u Zagrebu te se ne mogu povezati ni s fašizmom, ni s antifašizmom, ni s komunizmom, već samo sa srbočetničkim zločincima i zločinima koji su sistematski provođeni nad Hrvatima od 1918. Tu činjenicu još se i danas boje objaviti i rasvijetliti hrvatske državne vlasti i hrvatski poltronski političari, kao najvažniju povijesnu istinu početka Drugog svjetskog rata na hrvatskom tlu, koja bi zauvijek skinula lažne stigme s hrvatskog naroda. Također, kome je u interesu da se hrvatskoj javnosti prešućuje i taji činjenica da je u Bjelovaru 8. travnja 1941. spontanom voljom hrvatskog naroda proglašena Hrvatska država? S tim povijesnim činjenicama konačno bi se vjerodostojno utvrdila nepobitna istina da su Srbi prvi započeli zločine nad hrvatskim seljacima i prije proglašenja NDH, odnosno prvi započeli zločine nad civilima u Drugom svjetskom ratu. S tom bi se istinom trebao upoznati i cijeli svijet, rekao je okupljenima Zdravko Ivković.

Iako Županijski odbor Bjelovarsko-bilogorske županije za žrtve Drugog svjetskog rata i poraća već cijeli niz godina poziva hrvatski politički vrh želeći ih suočiti s istinom iz Donjih Mosti, nažalost komemoracijama nazoče samo lokalni dužnosnici. Ove godine su se odazvali zamjenik Bjelovarsko-bilogorskog župana Krešimir Jelavić, saborska zastupnica Karmela Caparin te načelnik općine Kapela Danijel Kovačec. Nakon govornog dijela uslijedio je blagoslov i molitva koju je predvodio župnik vlč. Mario Filipović, a zatim je uslijedilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća, što su učinile mnogobrojne udruge i veterani Drugog svjetskog rata.

Cijeli događaj ponovno je izvrsno vodila Zorica Šimunić – Bojko, najuzoritija seoska žena u Hrvatskoj izabrana 2006. U župnoj crkvi sv. Benedikta u Donjim Mostima služila se koncelebrirana sveta misa za sve duše stradalih u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Do daljnjega ostaje pitanje: Do kada će hrvatska vlast i hrvatski politički vrh tajiti i prešućivati istinu o 10. travnju 1941. u Donjim Mostima?

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x