20. srpnja, 2024.

ČERIN: SV. MISA ZADUŠNICA ZA POBIJENE FRATRE U DUHOVNOJ OBNOVI ZA MLADE

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Čerin, 17. veljače 2016. (brotnjo.info) – Od 12. do 14. veljače u župi Čerin održana je duhovna obnova za mlade koju je predvodio don Damir Stojić, salezijanac, studentski dušobrižnik u Zagrebu. S njim su došli mladi iz skupine Božja pobjeda te svojim pjevanjem uveličali ovu duhovnu obnovu, piše portal zupacerin.info.

Prva večer započela je pobožnošću puta križa i sv. misom, zatim je don Damir održao duhovni nagovor. Pripovijedao je o svom pozivu, iskustvima i događajima u svećeničkom životu. Osvrnuo se i na veliko zlo u hrvatskom narodu, a to je psovka. Rekao je da treba opominjati psovače, a svaki put kad čujemo psovku pomoliti se u tišini. Sve je završilo klanjanjem Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Druga večer započela je duhovnim nagovorom u kojem je don Damir govorio o životnim izborima – odlučiti se za svećeništvo, redovništvo ili za obiteljski život. Pričao je o borbama i izazovima s kojima se susreo dok nije prepoznao Božji poziv u svom srcu te je pozvao mlade da se preispitaju zove li Bog i njih. Na kraju je pričao o važnosti sv. ispovijedi i pomirenju s Bogom. Nakon toga je uslijedila sv. ispovijed, sv. misa i klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Posljednjega dana, u nedjelju, nagovor je održan u 10.00, prije pučke sv. mise. Pred punom crkvom sv. Stjepana don Damir je govorio o sv. misi od koje kršćanin živi. Potom je uslijedio put križa u 11.00, a nakon njega slavljena je sv. misa za ubijene fratre koji su rodom iz župe Čerin i koji su u njoj djelovali. Radi se o njih pet: fra Paško Martinac iz Čerina (1882. – ubijen u Ljubuškom 1945.), fra Bono Andačić iz G. Hamzića (1903. – ubijen u Grabovoj Dragi 1945.), fra Rafo Prusina iz G. Hamzića (1884. – ubijen 14. veljače 1945. u Mostaru i bačen u Neretvu), fra Dobroslav Šimović iz D. Hamzića (1907. – ubijen na Širokom Brijegu 1945.) i fra Branimir Korać, dominikanac  iz G. Hamzića (1914. – ubijen 1944.).

Tijekom propovijedi don Damir se najprije osvrnuo na poruku ovog svetog vremena korizme, Isusovih kušnji i ubijenih fratara, koji su bili spremni kušnje pobijediti po Isusovu primjeru. Nisu bježali, nisu se žalili, nego su spremno uzeli križ i pošli za Isusom. Ostavili su nam primjer pravog kršćanskog života.

Uz don Damir sumisili su župnik fra Dario Dodig i ž. vikar fra Tihomir Bazine. Svojim pjevanjem sv. misno slavlje je uzveličao župni zbor pod ravnanjem prof. Katje Krolo-Šarac.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x