05. prosinca, 2022.

BELJO: ZLIKOVCI SU U TRAVNJU 1941. POČINILI ZLOČINE U OKOLICI ČAPLJINE I MOSTARA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 16. travnja 2018. (Ivan Kaleb / Večernji list) – Prošlog vikenda Hrvatsko žrtvoslovno društvo sa sjedištem u Zagrebu organiziralo je trodnevno hodočašće u Hercegovinu pod nazivom »Stopama uporno prešućivanih hrvatskih žrtava u četrdesetim godinama 20. stoljeća«. Čak za 52 osobe, predvođene predsjednikom Antom Beljom, cilj je bio obići više mjesta na kojima su tijekom Drugog svjetskog rata zločine nad Hrvatima, uglavnom nedužnim civilima, počinili partizani i četnici. U petak su doputovali u Ljubuški, gdje su ih na Trgu dr. Franje Tuđmana dočekali ljubuški načelnik Nevenko Barbarić i predsjednik OV-a Ljubuški Tihomir Kvesić. Načelnik Barbarić upoznao je goste s djelatnostima i plodovima iskapanja masovnih grobnica na području Ljubuškog iz kojih su izvađeni ostatci 61 žrtve komunističko-partizanskog zločina, koje su zajednički pokopane na Novom groblju u Ljubuškom. Predstavnici Društva položili su vijenac i zapalili svijeće pokraj spomenika ljubuškim žrtvama na Trgu dr. Franje Tuđmana, a posjetili su i obližnje stratište Tomića njivu.

Predsjednik Društva Ante Beljo objasnio je razloge i ciljeve zbog kojih obilaze mjesta stradanja Hrvata. To je utvrđivanje povijesne istine o tim i drugim događajima kako bi se razotkrile neistine i dosad pisana lažna povijest zasnovana na mitologiji a ne na činjenicama. »U RH i BiH vidimo kako je na djelu ponavljanje mitologije i tko god nastoji nešto istraživati proglasi ga se da želi praviti reviziju, a samo se želi otkriti istina. U posljednjih deset godina mnoga od tih mjesta bila su tabu-tema, mi smo otkrili što se tu, zapravo, radilo i gdje su počele te laži koje danas naša unučad i naša djeca prihvaćaju jer ne znaju drugu istinu. Došli smo ovdje kako bismo skrenuli pozornost na zločine koji su se dogodili 13. – 15. travnja 1941. kada je pukovnija bivše jugoslavenske vojske iz Bileće poubijala ljude iz okolice Čapljine i Mostara. To su početci kad se govori o Drugom svjetskom ratu, a ne da nam se stalno nabija na nos da su uzroci svemu ustaški zločini koji su samo djelomično osvećeni«, kaže Beljo. Zlikovci su u tri dana ubili 25 civila – 21 Hrvata i četiri muslimana – na području Čapljine te zapalili 85 kuća u Ilićima i Cimu, naseljima pokraj Mostara, kao i ubili četiri Hrvata u Cimu.

Nakon Ljubuškog gosti iz Zagreba otišli su u Međugorje. Posjetili su još Čapljinu, Struge-Goricu, Radimlju, Stolac, Mostar, Cim i Iliće. Bili su i u Širokom Brijegu gdje su obišli mjesto ubojstva 12 širokobrijeških fratara i grobnicu u crkvi u kojoj su pokopani dosad pronađeni ostatci.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x