23. srpnja, 2024.

ISKAPANJA LJUBUŠKIH MASOVNIH GROBIŠTA – STIŽU FORENZIČARI

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Ljubuški, 27. ožujka 2010. (radioljubuski.ba / ljportal.com) – Odlukom i Rješenjem Općinskoga vijeća Ljubuški s kraja prošle godine utemeljeno je Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Ljubuški. U Povjerenstvo su imenovani Vice Nižić – predsjednik, te članovi Nevenko Barbarić, Ivan Herceg, Drago Grgić, fra Miljenko Stojić, fra Ante Marić, Ante Čuvalo, Ante Paponja i Gojko Grbavac.

Povjerenstvo je danas održalo prvu sjednicu na kojoj su dogovoreni prvi koraci u ostvarenju povjerenih mu zadaća, a to je: istraživanje, obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća koja se nalaze na području općine Ljubuški, premještanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća, izrada Žrtvoslova općine Ljubuški i drugo.

Tako će se već na dnevnom redu iduće sjednice Općinskoga vijeća Ljubuški, koja je zakazana za idući tjedan, naći i Prijedlog Odluke o premještanju masovne grobnice »Tomića njive« u Ljubuškom nastale na kraju Drugog svjetskog rata. To je prva od četiri takve masovne grobnice na području grada.

I ostale tri grobnice kasnije će biti premještene. Prema riječima predsjednika Povjerenstva i predsjednika Općinskoga vijeća Ljubuški Vice Nižića u cijeli posao bit će uključeni i forenzičari iz Splita koji će raditi na utvrđivanju identiteta tih osoba. Nižić je u razgovoru za Radio Ljubuški zamolio sve građane koji imaju informacije o masovnim grobnicama ili stratištima iz Drugog svjetskog rata i poraća da ih dostave Povjerenstvu kako bi ono moglo lakše raditi.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x